Fullspäckade och helt fantastiska utbildningsdagar hos YogaYama!

Nu har det gått nästan precis en månad sedan jag lämnade Stockholm efter 9 intensiva uppstartsdagar med den yogautbildning som jag har börjat hos YogaYama. Ni är så många som undrar hur det var och vad vi fick göra dessa dagar. Och jag har lovat att skriva och berätta. Men jag har liksom behövt den här tiden för att landa i allt vi fick lära oss och av alla de intryck dagarna gav mig. Som allt stort och viktigt i mitt liv behövde det få processas och landa på rätt ställe inuti mig.

845B61F9-F2FB-4E12-86A6-C707EC285347

Men på frågan hur det var vill jag bara ropa ut – ”helt fantastiskt”! Jag hade riktigt stora förväntningar för jag hade ändå valt yogautbildning med omsorg, men blev på riktigt totalt knockad över hur otroligt bra det var. Från första stund som vi klev in i yogasalen kände jag mig fullständigt trygg. För sättet som vi alla blev bemötta på var så oerhört varmt och proffesionellt. Och det är något som genomsyrade alla dagar – den enorma kompetensen hos lärarna och den totala avsaknaden av ego. Ovanligt att möta, men fantastiskt när man får uppleva det.

66533608-B5A7-4C72-98DE-518B03BB0BBF

Vi startade varje dag redan 07.30. Då skulle mattorna vara utrullade för att få starta dagen med en timmes pranayama. Pranayama är olika meditativa andningsövningar som man gör för att skapa ett fint flöde av energi i kroppen. Sandra som var den som främst höll i vår pranayama är helt ljuvlig. Hela hennes väsen andas fridfullhet och lugn. Jag tyckte väldigt mycket om att få starta dagarna med detta för det kändes verkligen som om kroppen fick väckas på ett lugnt och skönt sätt. Och det blev ännu tydligare när min aktivitetsklocka som jag alltid bär trodde att jag sov när vi utförde dessa övningar. Fascinerande eftersom andningsövningarna faktiskt är ganska aktiva. Där ser man hur mycket våra andetag verkligen påverkar.

Direkt efter pranayaman hade vi 1,5 timme yogapraktik med en av våra huvudlärare Caroline. Även hon helt magisk. Efter all den praktik vi har fått ha tillsammans med Caroline dessa dagar är jag så galet imponerad av hennes sätt att lära ut. Hur hon bygger upp steg för steg och hur allt hon gör har ett syfte som man förstår allt eftersom. Varje position vi går in i bygger hon liksom upp stegvis. Lär oss exakt vad vi behöver tänka på för att hitta in i vår position och skapar en förståelse för hur olika en position ser ut beroende på hur vår kropp ser ut och vilka förutsättningar vi har. Det är en sådan respekt och kärlek för våra kroppar att man blir tårögd vid tanken. Och jag hyser en sådan respekt för alla lärare som agerar på detta sätt när de håller yogaklasser. Att inte bara köra igen en klass med positioner utan verkligen låta varje elev få hitta sin position. Och att låta det få ta tid.

F90CC3CE-AC6B-4634-9A14-A962FBDA47A2

Efter vår praktik hade vi alltid en frukostpaus och sedan var det olika föreläsningar innan och efter lunch. Och på samma sätt som med pranayaman och yogapraktiken är jag tagen av den kompetens våra lärare har som undervisade i alla dessa viktiga ämnen. Vi har bland annat gått igenom yogans historia, påbörjat vår utbildning i yogans filosofi, haft fokus på hur viktiga våra andetag är och hur de påverkar oss när vi yogar och mediterar, pratat om etik och moral och haft nästan tre heldagar med fokus på vår anatomi. Allt är så grundligt och väl genomtänkt.

Varje dag avslutade vi 17.00 efter att ha haft nästan två timmars yogapraktik. Där varje klass vi hade byggde vidare på den klass vi hade innan. Så proffsigt!

Så, otroligt gedigna dagar med hur mycket kunskap att ta in som helst och mycket fysisk praktik. Men eftersom allt hela tiden var så bra och intressant kändes det som att tiden flög fram. Visst var man toktrött på kvällen och somnade väldigt gott. Men varje morgon när klockan ringde längtade man tillbaka. En underbar känsla – när allt bara känns rätt. Att ha hamnat på en yogautbildning som håller världsklass och får dela det med underbara kursdeltagare som redan nu känns som nya vänner. Det är så himla fint!

4ED14039-C803-4831-ACAF-14DCB33A2E42

Det känns som om YogaYama har hittat ett väldigt fint sätt att föra yogatraditionen vidare. Den som en gång i tiden byggde på att man fick gå vid sidan av sin lärare för att lära sig så mycket som möjligt under många, många år. Först när läraren ansåg att man var klar fick man stå på egna ben och hålla egna klasser. Det här tror jag ibland misstolkas. För jag hör ofta att det uttrycks att man inte behöver gå utbildningar för att vara yogalärare, utan att man utgår från sin passion och kärlek till yogan. Vilket man då också försöker finna stöd i tillbaka i tiden med ord som ”då behövde man inte gå någon kurs”. Men de som var lärare i yoga innan det fanns utbildningar som idag fick gå otroligt många år vid sidan av sin mästare innan man var redo. Och bara efter dessa nio dagar inser jag, precis som jag insåg när jag gick min yin yoga utbildning, hur oerhört viktigt det är att få rätt utbildning om man skall jobba med det här. För det är inte bara att ställa en elev i en position och sedan flöda vidare. Det är så mycket mer. Du behöver ha enormt mycket kunskap om anatomi och kroppars olika förutsättningar. Du behöver förstå hur varje postion byggs upp och du behöver också förstå syftet med varje position. Men inte nog med det, du behöver bära med dig hela den yogiska filosofin i ditt hjärta. Något som inte är gjort i en handvändning. Och det är också något som jag förstår att YogaYama vill ge oss. Tid att låta saker få landa. Tid att få processa det som sker inom oss under utbildningen just för att det är så mycket kunskap vi får, men som vi sedan måste göra till vår egen. Om vi skall kunna gå ut och vara duktiga Hatha-yoga-lärare. Och det är det som jag har behövt dessa veckor sedan jag lämnade Stockholm och utbildningen. Jag har behövt landa i lugn och ro. Processa mina tankar och känslor. Och vara i min egen praktik och bubbla ett tag.

0E8D2BC6-6690-45DA-8257-3E666B439908

Jag log lite åt mig själv under dessa utbildningsdagar, för jag tänkte att det här kommer jag aldrig att hålla klasser i. Det är helt enkelt för svårt och komplext. Men det är i grunden en bra känsla. För jag hade nämligen exakt samma känsla när jag gick min yin yoga utbildning. Respekten för yrket och respekten för eleverna. Att inte slarva igenom, utan att möta dem på ett sätt som de är värda när de investerar både sin tid och pengar. Och det fina är att jag någon stans innerst inne vet att jag nog absolut kommer hålla klasser i Hatha yoga. Men först när jag är redo. När all kunskap har landat på rätt ställe och jag kan möta mina elever på samma trygga sätt som i yin yogan. Då tror jag att jag kommer älska det precis lika mycket som yin yogan som jag är så förälskad i. För jag förstår nu att denna yogaform också innehåller magi – när den utförs på det sätt vi får lära oss, med den största respekten för yogan i stort och deltagarnas kroppar och upplevelser de då kan få genom yogan. Tror att jag kommer känna när jag är redo att jag då kommer vilja sprida den här magin vidare, för efter dessa dagar har jag fått uppleva en Hatha-yoga jag älskar. Och det önskar jag verkligen att alla får uppleva.

F9DF798D-5FF5-4EF8-9785-2CF6D0D81D36

Men först skall jag njuta av min resa och vara i det som är. Djupdyka i all kunskap. Tillåta mig att tycka att det är svårt och glädjas när saker faller på plats. Och tack och lova har vi tid. För det är en lång utbildning. Och jag förstår nu varför det måste få vara så. För att processen skall få ske i lagom takt så att kunskapen får bli min på mitt sätt.

Går du själv i tankar om att blir yogalärare så välj din skola med omsorg. Det finns hur mycket som helst på marknaden, men som i alla andra världar är inte allt seriöst. Alla har inte rätt bakgrund och därför inte förmågan att förmedla det du behöver för att möta dina elver med den respekt de förtjänar. Jag är så lycklig för att jag läste på ordentligt och pratade med andra som gått sin utbildning på YogaYama, för det här är verkligen bättre än bäst.

87C86455-3287-4AE5-88F0-1D005E4C4C12

Nästa gång vi ses på utbildnings är i början av mars. Innan dess är det mycket studier och inlämningar som skall in. Men det är bara intressant och roligt. Så som det är när man får lära sig något man verkligen gillar. Och jag längtar efter att få träffa alla fina kursdeltagare och härliga lärare. Kanske ännu mer förväntansfull nu, när jag vet hur magiskt det är!

Love!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.asanyvall.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Det är en konst!

Vaknar upp lite tidigare än jag önskat. Tassar upp och gör mig en kopp kaffe. Blir sittande vid köksbordet. Tänker att det verkligen är en konst att njuta av det man är i just nu. Att inte blicka framåt eller bakåt. Utan vara i det som är och ta hand om de där små ögonblicken som kallas livet.

image1-3

Så lätt att tänka att det var bättre förr eller hoppas på att det som ligger framför skall skapa tillfredställelse. Men vad händer då med nuet. Vad händer med närvaron där och då.

Märker på mig själv att jag för närvarande hela tiden är ett steg framåt i tanken. Livet innehåller så otroligt mycket och är väldigt intensivt just nu och det är först när jag hamnar här vid köksbordet som jag plötsligt inser, att medan jag utför något, redan har mina tankar på vad jag behöver göra härnäst. Inte konstigt att jag känner en inre gnagande stress. Inte så konstigt att känslan är att livet snurrar på i ett rasande tempo.

För det är ju precis det som sker när man inte stannar upp och gör en sak i taget. Börjar småskratta för mig själv för det tokiga är att jag har lurat mig själv och därför inte förstått varför skavet har funnits där. För jag har gjort en sak i taget MEN har tappat närvaron i det jag gör eftersom tanken har stressat vidare till nästa projekt.

Skönt att se och förstå. Nu får det bli ändring på det. Föra tillbaka tanken till här och nu. Närvaro i det som är. Vi får se om jag lyckas…

Är jag ensam om det här eller känner du igen dig?

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.asanyvall.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Blissful Yogadag på Varbergs Kusthotell den 30 augusti

Tänk vad underbart att söndagen den 30 augusti tillsammans få avrunda sommaren med massa härlig yoga och på så vis fylla på med extra mycket glädje, livskraft och fin energi inför hösten.

image1-2

Vi kommer vara på Varbergs Kusthotell som ligger precis vid havet. En helt ljuvlig plats som alltid fyller mig med lugn och stillhet inombords. Att få gå runt den lilla halvön vid hotellet och lyssna till ljudet från havet är som en lisa för själen. Och i slutet av augusti kommer förhoppningsvis vattnet ha hunnit bli vamt och skönt, så att man också kan passa på att ta sig ett gott dopp. Miljön utanför hotellet är fantastisk, men det är även miljön inne på hotellet. Smakfullt och inrett på ett sätt så att man skall kunna trivas och ha det bra. Mysigt att kunna få sitta ner en stund vid den öppna spisen och bara vara eller njuta av deras mat som håller världsklass.

Till detta mysiga ställe tar jag med mig två riktigt fina yogalärarare – Maria Essung och Malena Billeqvist. Har du redan yogat med dem vet du hur närvarande och omtänksamma de är. Om du inte har praktiserat med dem ännu, så har du något fint att se fram emot.

Vi tre kommer under dagen guida dig i olika former av skön yoga. Det blir meditation, medicinsk yoga, hatha yoga, soma move, yoga nidra och en riktigt lång, avslappnade yin yoga. Vi kommer anpassa klasserna efter gruppen, så alla kan vara med. Nybörjare som van yogi. Du bjuds på en mumsig lunch och det kommer finnas riktigt bra utställare på plats, om du i pausen vill shoppa något fint till dig själv.

Bokar du din plats senast den 16 februari får du hela 250 kronor i early-bird-rabatt och betalar då enbart 1.550 kronor. Faktura kommer skickas med sista betalningsdatum först den 30 juni.

Om du klickar här kan du läsa mer om detta dagretreat fullt av mysig yoga och även boka om du vill boka din plats.

Det här kommer bli amazing! Jag lovar!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.asanyvall.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..