Krönika: Hälsa – en siffra på vågen?

På senare tid har det här med hälsa och kroppsideal debatterats livligt och om inte minst i Malou Von Sivers populära talkshow efter 10 med veckotemat min älskade & hatade kropp, där en känd mediekvinna inom bantningsindustrin väckte starka känslor genom att uttala sig om överviktiga människors allmänhälsotillstånd. Samma kvinna hävdade att överviktiga omöjligt kan vara lyckliga och glada på in- och utsida med sin egen viktresa och umgängeskrets som belägg för detta mycket subjektiva påstående.

Vi lever i ett utseendefixerat samhällsklimat där vi kvinnor får lära oss sedan blöjåldern att det är fult och fel att vara tjock: Man ska vara vacker. Man ska vara behaglig. Man ska vara driftig. Man ska ha karaktär. Man ska vara smal. Man ska vara allt annat än tjock, lat och karaktärslös.

Viktdebatten är en het potatis i rullning och för en tid sedan intervjuades jag om sociala mediers påverkan på vår självkänsla och skönhetsideal. I samband med artikeln blev jag tipsad om yogakontot @biggalyoga med över hundra tusen följare. Instagramkontot drivs av den kurviga, karismatiska och yogaposerande Valeri, med ett BMI över 35 som är minst lika akrobatisk, hennes kilon till trots, som världsberömda Rachel Brathen (@yoga_girl) eller vilken yogis som helst.

Så kom den frågan jag väntade på: ”Kan man vara hälsosam fast man är överviktig?”

En intressant fråga som är värd att vrida och vända på mer än en gång. Jag tycker att när hälsodiskussionen börjar fokusera på kosmetik och ideal förlorar den sin relevans.

Den psykiska hälsan – människovärdet och självkänslan, har så mycket mer än med bara kilon att göra. Är vi nöjda med vår tillvaro? Lever vi livet som vi vill leva det? Det är större frågor än hur vi ser ut i bikini.

Hälsa är ett begrepp som är rätt luddigt. Och på samma vis som man menar att ”åldern bara är en siffra”– vill man hävda att hälsa är ett självupplevt tillstånd som kan se olika ut från person till person.

Är hälsa en siffta på vågen?

Min uppfattning är att vi har en mental, fysisk och medicinsk hälsa. Att vara kraftigt under- eller överviktig kan få allvarliga konsekvenser och leda till infertilitet och massor av livsstilsrelaterade sjukdomar. I dag finns det en ny riskgrupp – den sönderstressade karriärmänniskan som tickar på adrenalin med skyhöga kortisolhalter. Långvarig allvarlig stress kan leda till samma symptom som ovanstående riskgrupper – långtidssjukskrivningar och kosta skattebetalarna massor med pengar. Och i alla tre fallen, resultera i en förtidig död.

Färska forskarrapporter påvisar är att det mest avgörande ur hälsosynpunkt är att man är aktiv och rör på sig regelbundet. Att man anstränger hjärtat och belastar skelettet.

Alltså kan en överviktig person som tränar regelbundet vara hälsosam i allra högsta grad. Och till och med klassas som mer hälsosam än den glammiga och smala, ultrastressade och icke-motionerande karriärkvinnan i höga klackar och pennkjol a la sex in the city.

Jag tycker att det är varje kvinnas ensak hur hon ser ut. Men att det här med hälsan skulle vara ”valfritt” och upp till var och en, ställer jag mig tveksam till. Det är en debatt för sig.

Avslutningsvis till alla medsystrar där ute, smal eller rund – formen avgör inte om du är sund. Du har en kropp och den är till för att röra på sig. Och våga ta plats i gympasalen. Vi är alla värda att bemötas med kärlek och respekt.

Den psykiska hälsan - människovärdet och självkänslan, har så mycket mer än med bara kilon att göra. Är vi nöjda med vår tillvaro? Lever vi livet som vi vill leva det? Det är större frågor än hur vi ser ut i bikini.

Den psykiska hälsan – människovärdet och självkänslan, har så mycket mer än med bara kilon att göra. Är vi nöjda med vår tillvaro? Lever vi livet som vi vill leva det? Det är större frågor än hur vi ser ut i bikini. Foto: Birgersdotter.

 

 

 

 

 

  1. Tack Malin för ditt kloka inlägg som verkligen behövs i dagens vikthets. Jag är 44 år och har bantat i 30 år eller rättare sagt jagat kilon. Jag har gjort alla dieter och viktprogram du kan tänka dig jag går ner och upp… och hörom dagen kände jag ” nu räcker det!”. Jag är den jag är trots ett något högre BMI än ”normalt”. Jag tränar på gym 5-8 pass i veckan, går istället för att åka buss, joggar då och då. Så mina kilon till trots; jag känner mig hälsosam, pigg, lycklig och glad! Det kan vi hälsa henne du nämner ovan 😉

    Många sportiga kramar Pernilla

    1. Hej Pernilla,
      I mina öron låter det som om du lever ett starkt och kvalitativt liv. Att träna 5-8 pass i veckan är nästan lite mycket för en vanlig motionär men du kanske jobbar med träning? Allt är inte vikten och volym, tränar man så mycket som du gör (och äter därefter) bär man på en hel del muskler. Att känna sig pigg och lycklig är fantastiskt och tyvärr få förunnat i vårt stressade och högpresternade samhälle. Grattis till dig! Och tack för feedback, blir superglad! 🙂 Björnkramar tillbaka! /Malin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..