Jag älskar att äta frukost länge när jag har tid. Även om jag egentligen inte är ledig känns det som ”lördag hela veckan” när man är nere hos mamma och blir ompysslad. Andra dagen och bovetegrötfrukost – en frukost med ruter i för champions. 😉

Bovetegröt är egentligen ingenting sensationellt på så vis, kanske är du en riktig bovetegrötveteran? För mig som länge varit havregrynsgröten trogen är det en trevlig omväxling och lite nytt med bovetegrötens kraftiga konsistens och tilllagningsprocess: Du måste nämligen blötlägga bovetet i minst 6 timmar innan tillagning. Ett tips är att blötlägga vetet (kornen) på kvällen innan du går och lägger dig.

Varför bovetegröt? Frånsett det det faktum att det är riktigt gott (det absolut viktigaste för mig när det kommer till mat) är bovete glutenfritt, innehåller komplett protein, har lågt GI och är mättande. Här får det ett recept som du kan göra till ditt genom att variera ingredienser som blåbär, hallon, torkade aprikoser, dadlar, vaniljpulver och söta med honung –  allt efter person och smaklökar.

Bovetegröt för 1 person – frukost med ruter i för champions

Blandande i blåbär i min gröt i morse, tyckte det blev lite för syrligt för min smak. Gillar bättre med russin – sweet tooth som jag är.

Blandande i blåbär i min gröt i morse, tyckte det blev lite för syrligt för min smak. Gillar bättre med russin – sweet tooth som jag är.

1 dl bovete (blötlägges över natten)

0,5 dl havregryn

2 dl vatten

0,5 tsk salt

Cirka 75-100 gram bär

Till servering:

Lite grovhackade nötter (eller vad du föredrar) och mjölk – gärna mandelmjölk för smakens skull.

OBS! Bovete ska alltid sköljas i hett vatten innan de blötläggs.

Gör så här:

Häll av vattnet och lägg de blötlagda kornen i en kastrull med vatten, havregryn och salt. Koka upp och låt sjuda undre omrörning på mellanvärme i cirka 5 minuter. Lägg i bären och låt koka i ytterligare 5 minuter eller tills gröten fått en bra konsistens. Servera gärna med hackade hasselnötter på toppen med kall mjölk.

Älskar mammas kopp från Chanel och har likadana hemma. Vet inte om det är fejk eller inte men det är fint porslin (benporslin) och känns så himla lyxig att dricka ur.

Älskar mammas kopp från Chanel och har likadana hemma. Vet inte om dessa är fejk eller inte? men det är fint porslin (benporslin) och känns så himla lyxig att dricka ur. Vardagslyx i en kopp!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..