Jag är så himla pepp över att jag och Kicki Fellstenius (hundcoach och hundpsykolog) bestämt oss för att nylansera Lattematten Workout nästa höst, fast med ett nytt format och namn. Och inte bara för kvinnor i storstan. 😉

Lattematten Workout är det matte-hundträningskoncept som vi gjorde tillsammans som en trio. Det var min idé från början och som grundades på att öppna upp för de möjligheter och alla de hälsofördelar som kommer naturligt med hundägarskapet. Det blev en dundersuccé och vi upptäckte att det fanns ett behov att fylla.

Dock kom vi snabbt till ett vägskäl där vi var tvungna att bestämma oss för om vi skulle satsa större eller inte. Parallellt hände det saker i livet, graviditeter med mera, så vi bestämde oss för att lägga projektet på is för ett tag.

Så här ett år (kanske drygt?) i efterhand har jag och Kicki fortfarande inte kunnat släppa detta, i vårt tycke, fantatsiska livsstilskoncept för hundägare. Och att vara hundägare är en livsstil, inte en ”hobby”. Du som gillade oss sedan tidigare, kommer förhoppningsvis gilla det nya konceptet ännu mer. 😉

Att vara hundägare är så bra tycker jag. Skulle kunna räkna upp ”1000” fördelar med hund, men för att bespara mig själv (och dig) tid väljer jag att lyfta de 6 mest solklara vinsterna som poppar upp i mitt huvud.

6 solklara hälsovinster med hund:

6 solklara hälsovinster med hund

Lyckliga nyblivna hundägare i skvallerpressen. Nitro och Ninja var här cirka 2-3 månader tror jag. Deras pappa är en renrasig Powderpuff (en kinesisk nakenhund fast med hår, chinese crested) och mamman en blandning av Powderpuff, Toypudel och Chihuahua.

 

1.Hunden är en trofast vän

6 solklara hälsovinster med hund

När husse är borta tänjer matte på gränserna. ;-)

Nu när jag har legat sjuk hela helgen och Mårten har varit bortrest, har jag reflekterat över hur ensam jag är utan min familj. Hade det inte varit för hundarna hade jag kännt mig ännu mer nere. Hundar, liksom många andra djur, känner på sig när man mår dåligt och vissar extra mycket empati genom att vilja vara nära. Det är oklart hur mycket en hund förstår av vårt språk, men deras EQ är det verkligen inget fel på. Bättre än vårt skulle jag nästan vilja påstå.

2. Sund med hund

Det är nämligen vetenskapligt bevisat att hundägare mår bättre än de som hellre bor i ett pälsfritt hem eftersom att den gör dig mindre stressad, underlättar för dig att knyta nya kontakter och gör dig mer aktiv. Detta får jag bekräftat dagligen.

3. Den bästa lek & bus-kompisen

6 solklara hälsovinster med hund

Vi springer och tränar ofta tillsammans. Även mindre hundar mår bra av motion. Det är tyvärr ofta hundägaren som sätter stopp för det.

Hunden är den perfekta kompisen att ta med sig på joggingrundan. Jag springer ofta med mina hundar, och sällskapet gör den annars rätt enformiga morgonpromenaden mycket roligare. På Instagram (@malin_nylen) lade jag upp en lite skojig film när jag tränar med Nitro som träningsvikt. Inte för att han väger så värst mycket – 4-5 kg max.

4. ”Dogfulness”

6 solklara hälsovinster med hund

Att jogga på stranden tillsammans med hundarna och andas in havsluften är bara så himla fantastiskt.

Jag och Mårten har inga gemensamma barn och för mig är det bara hälsosamt med lite ansvar. Jag mår bra av att det finns något som tar min uppmärksamhet, så att jag flyttar fokus från mig själv. Jag känner mig mycket gladare och lugnare numera, än innan vi skaffade hund.  Hundarna håller mig sysselsatt och skingrar tankarna, så att jag hinner inte tänka på en massa struntsaker som annars kan göra mig stressad och nedstämd. Brukar säga att hundarna och naturen är min ”yoga”.

Jag har gång på gång noterat hur hundarna ofta lyckas punktera den där ”stressbubblan” som då och då uppstår i hemmet när vardagen känns lite för överväldigande. Hund istället för rödtjut, ett koncept att rekommendera. 😉

5. Planering skapar bättre struktur

Jag blir även mer fokuserad i jobbet då livet med hund kräver mer strikta rutiner och planering. Alla de naturliga avbrott från datorn som jag får när jag rastar hundarna för min arbetstid mer fokuserad och effektiv.  Jag kommer ut i friska luften och får vila ögonen och hjärnan, och har då som regel att lämna mobilen hemma.

6. Vardagsmotion

Du måste ut i ur och skur med hund, på gott och ont. Mest på gott.

Du måste ut i ur och skur med hund, på gott och ont. Mest på gott.

Som hundägare måste du ut i ur och skur, fyra gånger om dagen, för att skapa livskvalitet för din fyrbenta vän. Du får den där vardagsmotionen naturligt som du aldrig skulle fått annars. Det kan också vara jäkligt skönt att fly hemmet ibland, utan att det behöver bli en stor grej, med ursäkten att ”hundarna måste ut”. När man kommer hem igen har man oftast ny energi och är på bättre humör igen.

 

Tips inför valpköpet

Många förknippar ansvaret med djur som något negativt, att man blir så bunden och ”livet tar slut”, och så vidare. Hör ofta folk beskriva hunden som ”ett barn som aldrig växer upp och blir självständigt” Först av allt: Du skaffar inte hund för att bli kvitt den. Du måste ju någonstans tycka att ansvaret är värt alla de positiva saker som kommer på köpet. Att fördelarna väger upp det negativa så att säga, som i alla situationer. Hunden är din livskamrat under många år, inte en  ”accessoar”. Är du ute efter hund som anpassar sig efter dina tider och humör, en jycke som inte kräver motion och inte bajsar på Stureplan. Då är porslinspudeln kompisen för dig.

Rasval efter livssituation

Numer ett: Hitta en seriös och rekommenderad uppfödare. Nummer två: (Nästan) alla valpar är söta som sockervadd med stora bruna, bedjande ögon som säger ”Ta med mig hem, nuuu!” Tänk på valpköpet som att välja partner, livet måste vara hållbart i längden: I början är allt härligt och mysigt, men när den första himlastormande attraktionen börjar lägga sig, är det inte längre lika motiverande att vara caddy på hans eviga (läs jävla) golfresor. Samma sak gäller hundköpet, viktigt att fråga sig om rasegenskaperna överensstämmer med din livsstil? Sätt alltid hunden behov som utgångspunkt för hundköpet. Liksom kanske inte så smart att skaffa en fågelhund med jaktinstinkter, eller en kalvstor Grand Danois eller en Schäfer som måste stimuleras mentalt för att må bra och bli trött (samt hårar jättemycket), om du som jag, sitter större delen av dagen framför datorn, bor i lägenhet i city och färdas i kollektivtrafik.

6 solklara hälsovinster med hund

Nitro och Ninja är (nästan) alltid med.

Mina raskriterier

Jag har en vardag där hundarna måste kunna få följa med på möten, utan att folk blir rädda eller upplever dem som ”elefanter i en porslinsbutik”. Därför valde jag en rasmix som är relativt liten, vänlig i lynnet och varken kräver särskilt mycket lydnadsträning eller mental stimuli för att må bra och är dessutom allergivänlig och fäller ingenting. Inte ETT hår. Det ”enda” de behöver är att få vara med, motion och massor med kärlek. Naturligtvis behöver även en liten hund uppfostras (som en hund) och lära sig veta sina gränser den med, annars blir den odräglig. En hund är en hund, inte en bebis. Och inte heller en leksak som man köper som ”slit och släng-docka” till ett litet barn med omilda nypor.

Erfarenheter jag gärna delar med dig <3

TVÅ valpar på en och samma gång?!

”Dubble trubble” ;-) Foto: Fanny Roethlisberger

Ångrar aldrig mina hundar, men inte så smart att köpa två valpar samtidigt ur uppfostringssynpunkt. Bättre att vänta något år emellan. Ettårs/tonårsperioden med två handhundar är en jobbig tid. Även att mina hundar är från samma kull, har de helt skilda personligheter som triggas av olika saker. I dag är de två och ett halvt år och först nu kan man börja luta sig tillbaka lite granna och sätta en ”klammer” runt valpperioden. Tiden när jag skulle göra två hundar rumsrena minns jag som en ”dimma”.

Har du råd?

Det är jättedyrt med hund: vaccinationer, trimning av päls och klor, kvalitetsfoder och tillbehör, kurser och hunddagis och eventuell kastering. Har du två som vi, blir det dubbelt så dyrt. Hunddagis är svindyrt. Som tur är kan jag, än så länge, ha med mina hundar på dagarna.

Nätverk?

Hur ser ditt nätverk ut? Jag skulle avråda alla (normalt socialt aktiva människor med jobb och fler intressen utöver hunden) att skaffa hund på egen hand. Det är tufft många gånger, om du inte har en förälder eller nära anhörig som finns där och kan ställa upp, när du behöver göra något där inte hunden är välkommen. Därför startade jag Lattematten, i vilket vi hundägare kan nätverka och hjälpa varandra i samma sits.

Har du tiden?

Har du verkligen tiden? Alla dagar i veckan, året om? Visst kan hunden lämnas ensam en stund då och då, men den är verkligen inte gjord för att leva ensam. Det är ett flockdjur, precis som vi. jag har många gånger stått över events och festligheter för hundarnas skull, när det blivit mycket på en dag.

Pälskvalitén?

Tänkt på pälskvalitén. Det är inte så kul att ha en hund som fäller massor av hår. (Dessutom kräver vissa långhåriga raser daglig pälsvård.) Hundar skitar ner oavsett, men smart att välja en ras som inte fäller. Om inte din hobby är att dammsuga och svabba golv förstås? 😉

Latte + matte + träning = Lattematten Workout

 

– rolig och utmanande utomhusträning med hunden i fokus!

6 solklara hälsovinster med hund

Ett helt unikt matte/hundträningskoncept

Lattematten Workout är ett nytänkande träningskoncept där du tränar kondition, funktionell styrka och balans för den egna kroppen, samtidigt som du tränar följsamhet och kontakt med din hund. Ett lättsamt alternativ till traditionella hundkurser och där vi fokuserar lika mycket på människan som på hunden.

Önskar dig en fortsatt fin måndag! Kram //Malin

Nitro <3

Nitro <3 Foto: Christina Mugnosso

Ninja <3

Ninja <3 Foto: Christina Mugnosso

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..